Radnice i radnici Bosne i Hercegovine nalaze se u teškom stanju obespravljenosti i materijalne ugroženosti.

Kazala je ovo za Vijesti.ba Emina Abrahamsdotter, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH.

„Stanje je alarmantno, jer većina radnika živi četiri, pet puta ispod nivoa plata od kojih se može živjeti. Radničko siromaštvo (25 posto) je rasprostranjeno i sada već postaje hronično i prenosi se na mlađe generacije. Nezaposlenost je masovna i čini oko pola miliona ljudi“, upozorava ona.

Abrahamsdotter ističe kako je posebno problematična dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih, te da je 1,2 miliona osoba ekonomski neaktivno – od čega oko 60 posto čine žene – živi bez ikakvih prihoda i van tržišta rada.

„Mnoga radnička prava se ne poštuju i provođenje radno-pravnih zakona je neefikasno. Radnici su često sindikalno neorganizovani i na radnom mjestu nema kulture razgovora, pregovora i dogovora. Inspekcije su potkapacitirane i korumpirane. Sudovi su spori i pravda je teško dostižna“, ističe ona.

Prema njenom mišljenju, još je alarmantnije što se nijedna politička opcija, pa ni ljevica, ne bavi ovim gorućim pitanjem sve ove godine.

„Zato ona i ostaju neriješena. To ima kobne posljedice za budućnost našeg društva. Mnogi osjećaju beznađe i napuštaju zemlju. Radnici moraju uzeti stvari u svoje ruke, moraju se angažovati i organizovano zaštititi svoje interese“, kaže Abrahamsdotter.

Abrahamsdotter dodaje kako željno iščekuje dana kada će se radnička klasa probuditi i reći dosta izrabljivanju i marginalizaciji.

„Vrijeme je da se radnici širom Bosne i Hercegovine masovno pobune i pokrenu političku revoluciju kako bi zaštitili svoja prava i interese. Niko to neće uraditi za njih“, zaključila je Emina Abrahamsdotter.

(Vijesti.ba)