Prije nekoliko dana smo pisali o trovanju radnika u zeničkom Arcelor Mittalu i naglašavali činjenicu koliko su važni zaštita na radu, dobar zakon koji štiti radnike i nadzor nad provedbom tog zakona, a već su nas sustigle nove tragične vijesti, nažalost sa smrtnim ishodima.

“Smrtno je stradao muškarac inicijala K.S. (1976.), radnik firme koja je bila angažovana na izvođenju određenih radova na ovom objektu. Smrt je nastupila nakon pada sa skele”, naveli su iz Operativnog centra MUP-a HNK.

Drugi slučaj odnio je još tri radnička života, a dogodio se u Bihaću na Hidroelektrani Kostele gdje su uslijed eksplozije, tokom remonta turbine, smrtno stradala tri radnika, a četvrti je povrijeđen.

Svakodnevne nesreće na radu, često i sa najtragičnijim ishodima, predstavljaju samo statistiku i vijest iz crne hronike, čak i za radnike. Sve dok se ne ujedinimo i ne shvatimo da je svaki radnik, ma kako se zvao i Bogu molio, naš sapatnik, naš drug, naš kolega i da je njegova muka danas, naša muka sutra, a tlačitelji nam isti, nikome od nas neće biti bolje, a na smrt radnika se niko neće obazirati.