Prema navodima radnika dogodilo se novo kršenje radničkih prava u travničkom Olipu. Radnici navode da 66 radnika nije dobilo produženje ugovora o radu iz razloga da im se ne bi dao godišnji odmor i da im se ne bi isplatio regres. Spisak radnika se našao na oglasnoj tabli preduzeća, a neki su zaposleni u preduzeću i 10 godina.

Naravno, po starom “dobrom” običaju za nove-stare radnike će da se dobiju poticaji od državnih institucija kako bi ih se ponovno uposlilo. Naime, dok su radnici u Olipu dobijali otkaz projekat poticaja je predstavio Ministar rada i socijalne politike FBIH Vesko Drljača i najavio poticaje u visini od 100 miliona KM za nova upošljavanja. Na ovaj način država je direktni saučesnik u kršenju radničkih prava i još jednom se pokazuje da je u ovakvoj zemlji svetinja jedino profit, a čovjek i radnik se nemilosrdno bacaju pod noge.

Prilikom posjete SBK, a vezano za poticaje, gospodin Drljača je rekao: “Krajnji cilj je da se smanji siromaštvo i gradi prosperitetno društvo. To je mukotrpan posao koji traje jedan duži vremenski period i na tome jednostavno svi moramo zajednički raditi kako bismo ostvarili vidljive rezultate“. Valjda je jedan od tih rezultata i otkaz za 66 hranitelja porodice dok će oni koji su im te otkaze uručili biti nagrađeni poticajima kako bi nadoknadili gubitak radne snage u preduzeću. Da nije toliko tragično bilo bi možda i pomalo komično pojavljivanje gospodina Drljače u Olipu i njegove najave poticaja za nova upošljavanja.